Jógik és jóginik, avagy a megvilágosodást kereső férfi és nő

Minden egy

Kezdjük a legfontosabbal: a megvilágosodás az, ami kimondhatatlan, mert a szavakon és fogalmakon túli, maga a minden. Ebben a tökéletes mindenben nyoma sincs a kettősségnek, a férfinak és a nőnek, mert csak egység van. Nem mondhatni tehát, hogy a megszabadulás férfi vagy női minőség lenne, hiszen éppen ez a lényege: eltűnik a megkülönböztetés, ítélkezés, félreértés fátyla. Nem számít, ki vagy, honnan jöttél, hogyan sikerült és ki segített. Csak az számít, hogy ráébredtél asz egyetlen valóságra, melyet megvilágosodásnak nevezünk. Ebben az áldásban minden egy, azaz megszűnik az elválasztás. Beérkezel.

Azzal dolgozz, amid van!

A jógik eme ősi felkiáltása nagyon hatékonnyá teszi a szabadság keresését. Aki mer azzal dolgozni, ami van, nem keresgél más, kényelmesebb vagy szebb utakat, hanem megtanulja járni a sajátját. Ebben a látásmódban nincsen időhúzás és mellébeszélés, nincsen személyes önfelszabadítás vagy spirituális élmények kergetése. Közvetlen, rólunk szóló, mindent átalakító, szeretettel teli út ez, vagy inkább kör. Körbejárjuk létezésünket, hogy visszataláljunk önmagunkhoz, oda, ahonnan elindultunk.

Mivel dolgozhatunk ilyen közvetlenül? Ha őszintén megnézzük, mivel rendelkezünk, rögtön önmagunkba botlunk: testünkbe, nemünkbe, és az ezzel járó érzetekbe. Remek alapanyag a testünk, amely férfi vagy női test; látásmódunkat átitathatja férfias vagy éppen nőies szemléletünk. A jógik tehát férfiként férfi módra, nőként női módra gyakorolnak, tiszteletben tartva testüket és érzéseiket. Ennek azonban semmi köze a nemek harcához! Egyszerűen minél előbb szabaddá akarunk lenni, és ezért közvetlenül használjuk ki lehetőségeinket.

Jógik: fény és emelkedés

A férfi kereső, azaz a jógi a szabadság fényességének megtestesítője. Ő a népmesékből a királyfi, aki hajlandó kockázatos utakra is elindulni a beteljesülésért. A jógi alapvető energiája az emelkedés: megértéseken és erők felébresztésén keresztül tart belső magasságaiba, állandóan követve a fényt. S mi ez a fény a jógik számára? A Guru útmutatása, a megvilágosodás esélye, a felismerések felvillanása. A jógi úgy közelít önmaga valódi természetéhez, hogy közben fények milliárdjai világítják be keresését, s így végül nem marad semmi sötét. Kivilágosodik. Reggel lesz. Felébredés lesz. Szabadság születik.

Jóginik: elengedés és bölcsesség

A női kereső, azaz a jógini, az eredendő bölcsesség hordozója, amely búvópatak szerűen rejtett, ám nem tanulható, csak felébreszthető. Ő a népmesék királylánya, akit ugyan barlang mélyébe zártak, de szabadulása pillanatában azonnal készen lesz: felragyog bölcsessége. A jógini alapvető energiája az engedés: hagyni, hagyni és hagyni, hogy a megvilágosodás áldása nyissa a szívét, lelkét. Nyílik, akár egy lótuszvirág, s bármilyen mélyről is induljon, bármilyen félreértések is vegyék körül, a megnyílásakor gyönyörű és tiszta. S hogy mitől hajlandó nyílni és engedni? A Guru iránti szerelme, a megvilágosodás felé érzett odaadása ad neki erőt a legnehezebb pillanatokban is. Mert sokszor nem érti, hogyan is lesz képes minderre, de belső tüze nem hagyja feladni a legszebb célt: megtudni, kik is vagyunk igazából.

Fontos tehát, hogy férfiként férfi módra, nőként pedig női módra gyakorolhass, emelkedhess vagy éppen nyílhass. Kövesd a jógik évezredes, sokszor hagyomány vonaltól és külsőségektől mentes, egyszerű szemléletét: légy hatékony, és dolgozz azzal, amid van! Légy férfi és légy nő bátran, de csak a megszabadulás felé nézz! Szerelmed majd elvezet szerelmedhez: a szabadsághoz.

Hírdetés
%d blogger ezt szereti: