Mi az a megvilágosodás?

Megvilágosodni annyi, mint felébredni az élet álmából, és ráébredni, hogy te magad vagy az igazság. Ráébredni arra, hogy sosem voltál elszakadva a teljességtől, hogy minden te vagy, és hogy a félreértéseid sem voltak soha valósak. Sosem hagytad el önmagad, mert valójában mindig is otthon voltál, a tökéletesen szabad, ragyogóan tiszta természetedben.

Miért forduljunk a megvilágosodás felé?
Minden lény boldog akar lenni. Ebben közösek vagyunk mindannyian. A boldogságról alkotott elképzelések azonban sokfélék: kezdetben hétköznapi vágyakat kergetünk, később mélyebb lelki célokat tűzünk ki. Ám ha valaki komolyan foglalkozik saját belső békéjével, szabadságával és elégedettségével, ráébred: a megvilágosodást keresi valójában, csak nem nevezte nevén ezt a célt. A boldogság iránti vágy és a megvilágosodásra irányuló szándék egy tőről fakad. A Városi Jógiban gyakran tapasztaljuk, hogy a tanítvány hétköznapi céljai megszabadulásra irányuló vággyá formálódnak. Előbb vagy utóbb minden önmagával foglalkozó ember elkezdi vágyni a megvilágosodást.
Nincs személyes megvilágosodás
Nem lehetséges olyasmit megtalálni, ami soha el nem veszett. Eggyé sem lehet válni azzal, amitől el sem váltunk. A jógi legmegdöbbentőbb felismerése pontosan az lesz, hogy ő maga sosem éri el a megvilágosodást, mert sosem volt nem-megvilágosodott. Lemondani a személyes megvilágosodásról olyan kihívás, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. A jógi meghozza ezt a mély lemondást. Méltányolja azt az eredendő szabadságot, ami van, eltávolítva magából minden személyes elképzelést és ragaszkodást.
Hírdetés
%d blogger ezt szereti: