Már most is szabad vagy

Semmit sem kell hozzád adni, semmit sem kell elvenni belőled. Ilyen módon nem kell megváltoznod. Csupán az légy, aki valójában vagy. A szabadsághoz egyetlen dolog kell: a szabadság maga. A szabadság a kulcs. A megszabadulás, megvilágosodás, felébredés önmagát nyitja, más kulcs nem illik ebbe a zárba. Semmilyen elvárás, koncepció, fakírkodás, lazaság, nemtörődömség, arrogancia, elképzelés nem nyitja a zárat – csak önmaga képes kinyitni.

Már most is szabad vagy, már most is te vagy a szabadság. Azért tudod kinyitni ezt a nemlétező ajtót, mert te magad vagy a kulcs önmagadhoz. Ez a kulcs úgy, ahogy van, tökéletes, nem kell hozzáadni semmit.

A növelés, hozzáadás szükségességének elképzelése abból fakad, hogy napi szinten tapasztaljuk az elégedetlenséget – ebből kiindulva azt gondoljuk, hogy szükségünk van más dolgokra a kulcs teljessé válásához. Még a tudatlanság eltávolítására sincs szükség. Még a merev elképzelések, koncepciók eltávolítására sem. Bizonyos nemkettős tanításokban az olvasható, hogy a szabadság eléréséhez teljesen le kell meztelenedni, mindent el kell engedni – még erre sincs szükség. Ha úgyis a szabadság kulcsa nyitja a szabadságba vezető ajtót, akkor elegendő a kulcsot betenni a zárba, többre nincs szükség. Nem kell le- vagy felépítened magad, nem kell ilyen értelemben megváltoznod.

Csupán az légy, aki valójában vagy.

Fotó forrása: http://www.motaen.com

Hírdetés
%d blogger ezt szereti: